Polietilén – a legszélesebb körben használt műanyag

A polietilént polimetilénnek is nevezik. Rövidítése: PE.

Nagy sűrűségű polietilén (HDPE)

A HDPE (High-density polyethylene) sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A szakítószilárdsága magasabb. A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, italos palackok, tisztítószeres flakonok, margarinos dobozok, szemetes konténerek és vízvezetékek előállítására használják.

Közepes sűrűségű polietilén (MDPE)

MDPE sűrűsége 0,926 g/cm3 és 0,940 g/cm3 közötti. A HDPE-nél ütésállóbb és kevésbé repedezik. Az MDPE-ből leggyakrabban gázvezeték, szerelvény, zsák, zsugorfólia, csomagolási fólia és hordtáska készül.

Kis sűrűségű polietilén (LDPE)

LDPE sűrűsége 0,910 g/cm3 és 0,940 g/cm3 közé esik. LDPE-nek kisebb a szakítószilárdsága, viszont a hajlékonysága magasabb. Az LDPE-t leggyakrabban fóliának és műanyag zacskónak szokták használni.

Térhálós polietilén (XLPE/PEX)

XLPE/PEX (térhálós polietilén) általában közepes és magas feszültségű kábelek köpenyeként alkalmazzák. Használhatósági hőmérséklet-tartománya -50 °C és +90 °C közé esik. Előnye a magas hőmérsékleten való tartós üzemelés, akár hidegtűrés mellett is.

Önnek nincs az alapanyagokkal kapcsolatos kockázata, mert…

Miért olyan fontos a műanyag a termékek előállításában?

A műanyag a legkorszerűbben felhasználható alapanyagok egyike az ipari felhasználástól a háztartási felhasználásig. Számtalan előnye közül csak egy pár:

Mit gyártunk műanyagból?

Önöknek milyen műanyag termékre van szükségük polietilénből?

Kapcsolatfelvétel:
A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.